Outdoor living room in Riyadh

Transformation of a courtyard in Riyadh

Location: Riyadh, Kingdom of Saudi Arabia (KSA)
Site area: 270 sqm
Year: 2013 (design), 2014 (construction)
Partners: Artemide, Serralunga


Request

A walled courtyard asking for a new concept of privacy. A home needing additional room for chatting with the visiting grown children. Not just elegant: of a timeless elegance, made to conquer at first glance and to last.


Concept

A wood deck connects indoor and outdoor spaces expanding the perceived space. Wooden screens tall just as much as needed frame entrances and passages enhancing the feel of being in a garden.

Private walled garden in Riyadh by Valerio Cozzi landscape designer (2)

Lush climbing vegetation makes the wall facing outwards disappear. At nightfall, the scent of flowers and a gentle lighting let imagination go far away.

Private walled garden in Riyadh by Valerio Cozzi landscape designer (1)

Regular, comfortable changes of level create separate areas and entertain the eye with their rhythm. Forniture is reduced to a few, studied elements, with integrated lighting such as Paloma bird and Vas-One by Serralunga.

Private walled garden in Riyadh by Valerio Cozzi landscape designer (4)

Construction works have been completed in 2014.

C:UsersValerioDocumentsPROGETTIMr Waleed's Mom front yardC
Plan of the courtyard by Valerio Cozzi landscape architect